Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№4 Життєпис сановника мечена

Сановник Мечен жив в кінці III — на початку IV династії (кінець ХХVII — поч. ХХVI ст. до н.е.). В ієрогліфічному написі, висіченому в його гробниці бі- ля Абусіра, розповідається про його службову кар'єру і перераховується надбане ним за життя майно, що дає змогу уточнити структуру державного апарату і ви- значити деякі особливості економічного і соціального укладу тієї пори. Характерно, що основним джерелом добробуту цього вельможі, який вийшов з служилого стану, були пожалування фараона, який подарував йому великі помістя.

ПравительДому ножів і поселень. ПравительДому Сахур і поселень. Правитель Двору Хесен і поселень, управляючий Ме- теліським номом. Правитель великого двору Сехему, управляючий Ксоїським номом1. Правитель великого двору Деп2 і управля- ючий людьми Деп. Правитель великого двору Дому Мі, управляючий Саїським номом3. Правитель великого двору Двох собак, управляючий Мендеським номом. Правитель великого двору Хесур, правитель нарізів ріллей Лівійського нома і Саїського нома. Правитель великого Двору корови, управляючий пустинею і служитель мисливців4. Правитель підлеглих нарізів ріллей, управля- ючий Летопольським номом. Правитель нома, управитель землі, начальник доручень сходу Тентірського нома. Суддя-страж, пра- витель великого двору Лівійського нома і Саїського нома, керівник західних брам5.

Одержав він за винагороду [тобто купив] ріллі 200 сечат6 в багатьох царських людей7.

Було дано йому 50 сечат ріллі матір'ю Небсент, коли робила вона розпорядження про дім8 той дітям, були вони введені в володіння по царській грамоті і місцю всякому9.

Правитель Двору Ні-сутхе Летопольського ному, було дані йому 12 сечат ріллі разом з його дітьми і також люди10 і худоба.

Дав йому своє майно суддя-писар Інпуеманх11, не було ні ячменю, ніеммéру, жодних речей вдомі, в той час якбули люди і дрібна худоба.

Був він поставлений на чолі писарів місця продовольства, начальником речей місця продовольства. Був він поставлений«сильним голосом» [тобто рахівничим12], лікарем людей нома.

Був управляючим Ксоїського нома,після того як був суддею-стражем Ксоїського нома і був взятий він суддею-рахівничим, був він поставлений начальником всього царського льону.

Був він поставлений правителем Дому ножів і поселень, управляючий13.

Був поставлений управляючим людьми Деп,правителем великого двору Дому Мі і поселень,Дому Сепет і поселень,управ-

1 VI ном Нижнього Єгипту.

2 Пізніше входив до складу 6-го (Ксоїського) нома Нижнього Єгипту; в часи Мічена був самостійним номом.

3 V ном Нижнього Єгипту.

4 Назва посад, пов'язаних з прикордонною службою в Лівійській пустині.

5 Фортечні брами на західній лівійській границі Нижнього Єгипту; Мечен командував стражниками цих воріт.

6 Сечат (арура) — одиниця виміру площі — 2735 кв.м.

7 Царські люди могли бути індивідуальними дрібними землевласниками, які з'єднували всі записи актів в одному документі, оскільки покупець в них був той самий. Але не виключена можливість, що царські люди виступають тут як єдиний колектив землевласників і продавців, які не могли індивідуально розпоряджати- ся своїми володіннями. В такому випадку ми зустрічаємося тут з явищем колективної общинної власності на землю і колективним або общинним фондом неподі- льного земельного володіння.

8 Букв.: «те, що в будинку» (що знаходиться в будинку), позначає заповідальне розпорядження.

9 Букв.: «було поставлено під них». Царська грамота — офіційний документ, який відрізнявся від царського указу тим, що не мав законодавчого характеру.

10 Термін «люди» в написах Стародавнього Царства позначає як вільних людей, так і поневолених одноплемінників. В даному випадку мова йде про останніх.

Вони могли передаватися разом з землею, знаряддями праці і худобою.

11 Інпуеманх («Анубіс в житті») — ім'я батька Мечена.

12 Посада чиновника сільськогосподарського відомства, який займалося підрахунками.

13 Букв.: «той, що під жезлом», тобто «той, що носить жезл».

ляючим Саїським номом, правителем Двору Сент, підлеглих поселень і земельних володінь1, правителем Дому Шесечет і посе- лень, правителем поселень великого двору Південного озера.

Було влаштоване«Засноване поселення Мечена»2 з того, що дав йому його батько Інпуеманх.

Керівник землі, правительнома, начальник доручень в Кінопольському номі, начальник гінців Мендеського нома (поселен-

ня) «Базар баранів», 4 сечатріллі, люди і річ всяка ...

...наказ був даний3...

...в Саїському номі і Лівійському номі начальник доручень, влаштував він 12 «Заснованих поселень Мечена» в Саїському номі, Ксоїському номі і Летопольському номі, забезпечували вони йому постачання столової палати.

Одержав він за винагороду ріллі 200 сечат в багатьох царських людей. Надходили 100 хлібів палати щодня з двору двійни- ка Ка матері царських дітей Німаатхеп4.

Будинок довжиною в 200 ліктів, шириною в 200 ліктів, побудований і обладнаний, були посаджені дерева гарні, був влаш- тований ставок в ньому великий досить, були посаджені смокви і винограднілози,причому було записано про це в царську грамо- ту, імена їх до того прикладені в царській грамоті.

Було посаджено дерев і виноградних лоз досить багато, було вироблено вина там досить багато. Був влаштований для нього виноградник, площа землі 12 сечат всередині стіни, були посаджені дерева.

Селища: «Приходить коханий нею», «Засновує Мечен»,«Пагорб крокодила», «Засноване поселення Мечена».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]