Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№6 Положення про службові обов'язки верховного сановника

Текст зберігся в трьох ієрогліфічних списках на стінах фіванських гробниць верховних сановників (чаті-візирів) Рехміра, Усера і Аменемопета (кін. XVI— XV ст. до н.е.). Він визначає порядок службової діяльності і права та обов'язки верховного сановника Верхнього Єгипту, що виступає в інструкції не як глава об'- єднаних відомств, а як безпосередній верховний вершитель справ, який займається найрізноманітнішими питаннями центрального і місцевого управління, аж до найменших, в підвідомчій йому половині держави. В основу перекладу взято список Рехміра, сучасника Тутмоса III (1490-1436 рр. до н.е.), а пошкоджені місця відновлено за двома іншими списками, що збереглись гірше. В цю епоху призначаються два візири. Один з них відав справами Верхнього Єгипту, кордони якого досягали Гермополя, і заступав царя в Фівах у тих випадках, коли цар вирушав у похід; другий управляв Нижнім Єгиптом. Причиною розмежування функцій було, по-перше, розширення кордонів Єгипту і зв'язане з цим ускладнення і розширення обов'язків візира і, по-друге, прагнення фараона трохи послабити вплив цього сановника, дедалі небезпечніший при частій відсутності царя в столиці під час походів.

[1. Порядок службового прийому у верховного сановника]

Положення про те, як має засідати градоначальник і верховний сановник Фів і резиденції, в палаті верховного сановника. Щодо всього, що робитиме цей сановник, коли верховний сановник буде слухати в палаті верховного сановника, то він си-

дітиме на сидінні з спинкою, на підлозі буде циновка, на ньому плетінка, за його спиною шкіряна подушка, під його ногами шкі- рянаподушка, на ньому.., поруч з ним жезл; передним буде розкладено 40 шкіряних сувоївз законами, по обидва боки передним будуть вельможі, які належать до числа 10 верхньоєгипетських, праворуч від нього буде начальник приймального чертога, ліво- руч від нього завідуючий прийомом, поруч з ним писарі верховного сановника.

Один буде говорити після другого, після кожного, хто стоїть проти нього. Будуть вислухувати одного по одному, не допус- каючи, щоб того, хто прийшов останнім, вислухали ранішевідтого,хто прийшовпершим. Якщо той, хто прийшов першим,скаже:

«Поруч зі мною нема нікого, кого слід би було вислухати», то він буде схоплений довіреними верховного сановника.

[2. Доповіді верховному сановнику]

Йому доповідатимуть про замикання запорів в належний час і відмикання їх в належний час. Йому доповідатимуть про стан фортецьпівдня і півночі.

Коли буде виходити все, що має право на вихід з палацу, його повідомлять про те, коли буде входити все, що має доступ в палац, його повідомлять про те. Що ждовсього, що має доступ, івсього, що має право на вихід, на територію резиденції, коли во- ни будуть входити і коли вони будуть виходити, це його довірений впускатиме і випускатиме їх.

Йому доповідатимутьначальники сотень [чиновники] шенту2 і начальники... про свої справи.

[3. Відвідання верховним сановником фараона]

Потім він увійде вітати володаря — хай він буде живий, цілий і здоровий! Він доповідатиме йому про стан обох єгипетсь- ких країн в його домі щодня. Він увійде в палац одночасно з начальником скарбниці. Той спиниться біля північного стовпа для прапорців. Потім верховний сановник вийде з дверей палацу. Тоді начальник скарбниці зустріне його і доповість йому ось що:

«Всі твої справи в повному порядку; всі службові особи доповіли мені ось що: "Всі твої справи в повному порядку, палац цілий і неушкоджений"». Тоді верховний сановник доповість начальникові скарбниці ось що: «Всі твої справи в повному порядку, всі установи резиденції цілі і неушкоджені. Мені доповіли про замикання запорів в належний час і відмикання їх в належний час всі- ма службовими особами». Після того, як ці два сановники повідомлять один одного, верховний сановник пошле відчинити всі дверіпалацу, щоб впустити всіх, хто має доступ, і випустити всіх, хто має право на вихід. Це його довірений дбатиме, щобвсе бу- ло записано.

[4. Надзвичайні судові права верховного сановника]

Нехай жодний сановник не присвоює собі права вироку в його палаті. Якщо виникне скарга на одного з сановників, присут- ніх в його палаті, то він звелить привести його перед суд. Цей верховний сановник покарає його згідно його провини. Нехай жод- ний сановник не присвоює собі права тілесного покарання в його палаті. Йому доповідатимуть про кожну справу, що стосується його палати, з тим, щоб він передав до неї.

[5. Поводження з довіреними верховного сановника]

Щодо кожного довіреного, якого верховний сановник посилає з дорученням до іншого сановника, від найбільш високопос- тавленого сановника до найменш високопоставленого, то нехай його не обтяжують і не приводять до сановника. Він буде переда- вати доручення верховного сановника, стоячи перед сановником під час передачі його доручення і виходячи, щоб стояти на знак поваги до нього. Це його довірений доставлятиме місцевих князів і градоправителів в судову палату, це його довірений даватиме наказ...скаржачись,його довірений доповідатиметак: «Я був посланий з дорученням до такого-то сановника; він звелів мене при-

1 Общий итог ошибочен: должно быть 101 218.

2 Шенту — значення терміну не з'ясоване.

вести і зробив так, що мені поклали щось на шию»... сановник і... будуть покарані згідно того, про що вони були допитані верхов- ним сановником в його палаті будь-якою карою, крім відтинання частини тіла.

Стосовно всього, що верховний сановник робитиме, слухаючи в своїй палаті, щодо кожного, хто буде таким, як слід... все, про що він буде його допитувати, хто не задовольнить його, коли він буде допитувати про те, що сталося з.., то занесуть злочинця в книгу, яка знаходиться в головній тюрмі, як і того, хто не задовольнить його довіреного. Якщо вони провиняться вдруге, то по- відомлять.., що вони стоять в книзі злочинця, і буде оголошено справу, за яку вони були занесені до цієї книги,згідно їх провини.

[6. Поводження з документами, затребуваними верховним сановником]

Щодо будь-якого документа, за яким верховний сановник посилає в яку-небудь палату, з числа тих, що не підлягають збе- реженню в таємниці, то він буде доставлений йому разом з книгами відповідних хранителів за печаттю суддів, причому за ними будуть наглядати відповідні писарі. Тоді він розгорне його. А після того, як він огляне його, він [тобто документ] буде доставле- ний на своє місце, запечатаний печаткою верховного сановника.

Коли ж він попросить документ, який підлягає збереженню в таємниці, нехай він не буде доставлений відповідними храни- телями. Стосовно будь-якого довіреного, посланого верховним сановником з приводу нього [тобто документа] заради якогось прохача, то він [тобто верховний сановник] відправитьйого [тобто документ] до нього [тобто хранителя].

[7. Службові обов'язки верховного сановника]

Стосовно кожного, хто звернеться до верховного сановника з приводу орних земель, то він викличе його до себе, помимо допиту завідуючого нивами і... палати. Він дасть йому відстрочку на два місяці дляйого ниву Верхньому і Нижньому Єгипті. Але щодо його нив, розташованих в сусідстві з Фівами і резиденцією, то він дасть йому відстрочку на три дні згідно того, що стоїть в законі. Він буде вислухувати кожного прохача згідно з цим законом, що в нього в руці.

Далі, це він викликатиме окружних чиновників, і це він посилатиме їх, щоб вони доповідали йому справи своїх округ. Йому доставлятимуть всі заповіти; це він буде запечатувати їх. Це він буде відводити наділи на всіх земельних ділянках.

Що ж до кожного прохача, який скаже: «наша межа була пересунута», то подивляться, що воно має печатку відповідного сановника; ітодівін стягне стягнене на користь палати, що пересунула її. Що ждо кожного ... івсього, що станетьсяз нею під час розгляду чого-небудь в ньому, то будуть записувати заяву кожного прохача, не допускаючи його звертатися до судді.

Йому доповідатимуть про кожного прохача, що звертається до володаря, після того як він викладе свою просьбу на письмі. Цевін відправлятимевсіх довірених палацу,посланих до місцевих князів і градоправителів.Це він відправлятимевсіх мандрівни- ків і всі експедиціїпалацу.

Це він призначатиме виконуючих обов'язки сановників Верхнього і Нижнього Єгипту, південної частини Верхнього Єгипту і Тінітської області1. Вони доповідатимуть йому про все, що сталось в них, кожні чотири місяці. Вони доставлятимуть йому запи- си про те відсебе ісвоїх палат. Це він буде встановлювати загальну кількість війська, що йтиме слідом за володарем підчас подо- рожі на північ і південь. Це він буде встановлювати недоїмки, що є в Фівах і резиденції, згідно з сказаним в палаці. До нього бу- дуть приводити наглядача царської... і військову палату для дачі їм військового наказу. Нехай, крім того, всі службові особи, від першої до останньої, приходять в палату верховного сановника вітати його.

Це він посилатиме рубати смоківниці згідно з сказаним в палаці. Це він посилатиме окружних чиновників споруджувати обведені греблями канали в усій країні. Це він посилатиме князів і градоправителів з приводу врожаю літом. Це він призначатиме начальників [тобто чиновників] шенту в палаті палацу. Це він слухатиме місцевих князів і градоправителів, які виїхали його іме- нем з Верхнього і Нижнього Єгипту. Йому доповідатимуть всі справи. Йому доповідатимуть про стан фортеці півдня і кожний арешт особи, яка буде грабувати... Це він робитиме... для кожної області, і це він слухатиме про нього. Це він посилатиме воїнів і писарів... виконувати накази володаря. Документ області буде в його палаті, щоб можна було слухати справи про будь-які ниви. Це він буде встановлювати границі кожної області, кожного пасовища, кожного храмового господарства, кожного володіння.

Це він робитиме кожне... Це він буде вислухувати скаргу, коли хтось піде говорити з своїм товаришем. Це він призначати- ме всіх, кого треба призначити в судову палату. До нього надходитимуть з палацу всі справи. Це він слухатиме кожний наказ. Це він буде допитувати про недостачі кожного храмового господарства. Це він накладатиме всі податки доставкою продовольства на користь всякого, кому їх даватимуть. Це він робитиме кожне... у Фівах ірезиденції;це він буде запечатувати його своєю печаткою. Це він слухатиме всі справи. Це він буде збирати податки на користь... управлінь. Йому доповідатиме головна судова палата про свої податки... Це він слухатиме... все, що доставляють судовій палаті, і все, що підносять в дар судовій палаті, це він слухатиме про нього. Цевін відкриватиме скарбницю разом значальником казни. Це він оглядатимеподатки... головнийдомоправительі го- ловна судова палата. Це він складатиме списки всіх биків, що мають бути внесені в списки. Це він оглядатиме пійло кожні десять днів... Це він слухатиме про кожну справу судової палати. Місцеві князі, градоправителі і всі прості люди будуть повідомляти йо- го про всі свої податки. Всі окружні начальники і всі чиновники шенту будуть повідомляти його про кожну образу... доповідати- муть йому про потреби на місяць... податків. Йому доповідатимуть бережливі скарбники... Йому доповідатимуть про схід Сіріуса і... рівень Нілу. Йому доповідатимуть про дощ... начальникові округи, чиновникові шенту... резиденції. Це він надаватиме судна кожній особі, що має право їх одержувати. Це він посилатиме всіх довірених палацу до.., коли володар подорожуватиме. Це він робитиме доповідь... володар в... повідомлене йому всіма палатами авангарду флоту і ар'єргарду флоту. Це він буде запечатувати накази... посланого з дорученням палацу.

Кожна доповідь буде дана йому вартовим судової палати, який повідомляє про нього все, що він робитиме, слухаючи в па- латі верховного сановника, наглядач...

1 VIII (Абідоський) ном Верхнього Єгипту, розташований на північ від Фів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]