Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№4 Закони хаммурапі

Чорний стовп з базальту з текстом «Законів» був знайдений в 1901-1902 рр. французькими археологами в Сузах — столиці Еламу. Текст частково ушко- джений: частина лицьової сторони стовпа була вискоблена. Очевидно, еламітяни захопили стовп з «Законами» під час одного з своїх походів в Месопотамію і ви- везли в свою столицю, а еламський цар-переможець наказав стерти частину тексту, щоб начертати на місці, що звільнилося, переможний напис. У верхній частині лицьової сторони зображений сам Хаммурапі, що молиться «судді богів», покровителю справедливості і сонячному богу Шамашу, який вручає йому закони. Вся решта стовпа була по обидва боки заповнена клинописним текстом, що складається з трьох частин: вступу, власне законів і епілогу. Нерозривно записаний текст законів умовно поділяється дослідниками на 282 першопочаткові статті, з яких 35 були стерті, а 247 збереглися. Відсутні статті частково відновлюються за фраг-

1 Варасса — царь города Дер (нач. XVIII в. до н. э.).

2 Дім батька — рід або велика сім'я.

3 Поле — службовий наділ, що був винагородою за роботу на даній посаді.

4 Хазанну — градоначальник.

5 Тобто до складу полів, зв'язаних з певною діяльністю.

6 Амореї (Західні) — найманці з числа кочівників.

ментами копій «Законів», записаних на глиняних табличках, що були знайдені в тих же Сузах і інших місцях, особливо в знаменитій Ніневійській бібліотеці ассі- рійського ішаккума Ашшурбанапала (669-627 рр. до н.е.).

Для роботи з «Законами» необхідно скласти собі попереднє уявлення про епоху Хаммурапі — Старовавілонський період (1894-1595 рр. до н.е.).

В XXI ст. до н.е. на централізоване «царство Шумеру і Аккаду III династії Ура» обрушилися кочівники-амореї, що жили раніше в Сірійському степу. Вна- слідок бурхливих політичних подій змінилися і політичні системи і суспільно-економічний лад Стародавньої Месопотамії, а сама вона до кін. XIX ст. до н.е. ви- явилась розділеною між декількома великими царствами з аморейськими (в Ешнунні — аккадською) династіями на чолі. Це були: держава Шамші-Áдада I1 в Вер- хній Месопотамії, Вавілонське царство2, царство Ешнунни на Діялі і царство Ларси на півдні Нижньої Месопотамії, від яких залежав ряд дрібніших політичних утворень. Після розпаду в 1782 р. до н.е. держави Шамші-Адада I на середньоєвфратське царство Марі і середньотігрську державу Субарту3, гегемонію над всією Месопотамією на кілька років захоплюють еламітяни (бл. 1770 р. до н.е.). Цією обставиною скористався Хаммурапі, цар Вавілона в 1792-1750 рр. до н.е.4 — видат- ний державний діяч і військовий організатор, що глибоко і щиро увірував в свою провіденціальну місію — об'єднати Месопотамію. В 1764 р. до н.е. він, в союзі з Марі, підняв заколот проти еламської гегемонії і почав війну з усіма іншими державами Месопотамії, їх спільним покровителем — Еламом і васалами останнього в горах Загросу. При цьому він відкрито проголосив відновлення «держави Шумеру і Аккаду», колись знищеної кочівниками. Бл. 1755 р. до н.е. війна завершилася повним тріумфом Хаммурапі, який об'єднав всю Месопотамію (де він по ходу справи підкорив, а потім і знищив союзне Марі) і навіть західний Елам з столицею Сузами5.

«Закони» були в остаточній редакції видані тільки після цієї перемоги, як свого роду підсумок всієї державної діяльності Хаммурапі. Цей цар ставив собі в заслугу передусім запровадження справедливого порядку в створеній ним імперії6, а саму свою перемогу (справді небувалу) розглядав як явну божественну санк- цію на влаштування такого порядку7.

«Закони» являють собою найважливіше джерело з юриспруденції Стародавнього Сходу. Завдяки тому, що вони довгий час були основою вавілонського права8, історики одержали унікальну можливість відновити багато рис соціально-економічного ладу Месопотамії II тис. до н.е. При цьому слід враховувати, що Хаммурапі, суттєво посиливши роль держави в суспільному і господарському житті країни9 (згодом частково втрачену), не змінив основ цього життя, як вони склалися на початку тисячоліття і зберігалися аж до його кінця, а частково і пізніше.

Мова «Законів» — класичний вавілонський діалект аккадської. Вступ і епілог складені в ритмічній формі. Для зручності читача більшість додавань, з упе- вненістю відновлюваних за змістом, прямо включені в текст.

Закони Хаммурапі не являють собою вичерпного зводу юридичних норм; наприклад, в них відсутні статті, що стосуються найпростіших злочинів — зви- чайної крадіжки, вбивства, чаклунства, хоча присутні норми, пов'язані з обвинуваченнями в цих злочинах. Очевидно, норми, що стосуються таких злочинів, вва- жалися загальновідомими. Те ж саме відноситься і до багатьох найважливіших областей життя як приватних осіб, так і державного організму. В Закони Хаммурапі включені тільки статті, що стосуються випадків, норми з яких були вперше встановлені або відредаговані Хаммурапі (в т.ч. вибрані ним з числа суперечних одна одній місцевих норм його величезного царства). Таким чином, Закони Хаммурапі являють собою не кодекс в точному значенні слова, а збірник юридичних новел (доповнений, можливо, нормами звичаєвого права, які цар визнав за необхідне, не змінюючи, підкреслити і виділити, вставивши в свій збірник). Реально значна частина цих норм не розраховувалася на обов'язкове виконання в усіх випадках (полюбовні угоди приватних осіб, безсумнівно, могли їх обходити), а призначалася для вирішення конфліктних ситуацій.

Норми Законів Хаммурапі групуються за предметом регулювання на дев'ять груп. Всередині таких груп норми розташовані за асоціацією (причому вважа- ється, що стаття, що завершує один розділ, повинна мати щось спільне з початком наступного; наприклад, на стику розділів з сімейного права і тілесних ушко- джень стоїть §195, що розглядає фізичний збиток батькові з боку сина). Статті, які, з сучасної точки зору, відносяться до цивільного права, ідуть впереміж з стат- тями права карного, тому що і в перших і в других йдеться про одну і ту ж саму сферу життя.

Для Законів Хаммурапі великою мірою характерна казуальність (стаття виростає з конкретної справи, а подібні справи можуть ігноруватись; загальні принципи не формулюються). Слід згадати і про принципи каральної і процесуальної системи Законів Хаммурапі. За злочин проти власності звичайне покарання

— страта, за збиток життю і здоров'ю або спробу заподіяти такий покарання визначається, як правило, таліоном — принципом рівного воздаяння. Характерно, що застосування таліона Хаммурапі істотно розширив в порівнянні з попередніми часами, а практику грошових відшкодувань, навпаки, різко скоротив — безсумнів- но, керуючись своїми уявленнями про справедливість, частково успадкованими від кочових предків, а частково продиктованими бажанням не давати багатим пе- реваги перед бідними.

Хаммурапі досить майстерно дозує покарання, постійно прагнучи дотримуватись «справедливості», співвідносячись з порівнянною тяжкістю злочинів. Збиток, заподіяний однією особою іншій, навіть з необережності, карається систематично і часом дуже суворо (§§53-59, 240, 251-252). Ні катувань, ні тюремного ув'язнення, наскільки відомо, в Месопотамії не було (хоча страта могла бути досить болісною). Справа в тому, що тюремне ув'язнення майже невіддільне від ідеї

«виправлення стражданням», а її Месопотамія не знає. Метою кари було лише відшкодування збитків потерпілим і приклад для іншим.

Як докази приймалися тільки свідчення, бажано документовані. В тих випадках, коли такі докази були в принципі неможливі (наприклад, при обвинува- ченні в злому чаклунстві), застосовувався «божий суд» (іспит водою або клятва ім'ям бога). Презумпцію невинності проводили досить послідовно.

Закони Хаммурапі змальовують диференційоване в класовому і становому відношенні суспільство. Вони виходять з поділу всього населення, охопленого їх нормами, на три стани: авілумів, мушкенумів і вардумів.

Авìлуми. Аккадський термін авìлум перекладається словом «людина» (за необхідності — з уточненням «повноправна людина»). Цей термін має як загаль- не (всяка людина), так і спеціальне, станове значення. Перше і вище з них охоплює членів алу (аккад. дослівно «поселень», тобто общин). Алу були самоврядними, а члени їх мали право на ділянки общинної землі (якими в часи Хаммурапі давно розпоряджались як власники; общинний характер землеволодіння виражався не в тому, що община контролювала розподіл і передачу цих ділянок, а в тому, що володіння ними було нерозривно зв'язане з членством у відповідній общині). Царі не втручались у внутрішнє життя алу і в землевласницькі відносини общинників (Хаммурапі навіть стежив, щоб його чиновники не замірялись на одержавлення наді- лів авілумів), однак збирали з алу різні податки. Створюючи свою державу, Хаммурапі обмежився призначенням голів общинного самоврядування царською вла- дою і регулюванням прав спадкування і приватних угод авілумів. Реальне розшарування в общинах зайшло досить далеко: Закони Хаммурапі оповідають про оре- нду, наймання, лихварство між авілумами. З документів видно, що розмір земельного володіння одного авілума коливався від 1 до 60-80 га. Кожний авілум очолю- вав патріархальну сім'ю, над членами якої (дітьми і дружиною) мав досить значну владу (зокрема, він міг віддати їх в заставу або в сплату боргу, визначав долю дочки і шлюби дітей). Тільки він був повноправним власником сімейного майна за життя, хоч не міг цілком довільно його заповідати. Дружина в цілому вважала-

1 Держава Шамши-Адада I — в литературе её часто (и ошибочно) именуют «Древнеассирийской»; на самом деле «Древнеаасирийское царство» (а точнее —

город-государство Ашшýр) входило в состав аморейского государства Шамши-Адада I (1815-1781 гг. до н.э.).

2 Вавилонское царство существовало как таковое с 1894 по 479 гг. до н.э. (последние 60 лет — чисто номинально, в составе державы Ахеменидов).

3 Государство Субарту включало Ашшýр. Впоследствии ассирийцы считали Шамши-Адада I и его сына — царя Субарту Ишме-Дагана (1781-1742 гг. до н.э.) именно ассирийскими государями.

4 Хаммурапи был шестым царем Первой, или Аморейской династии Вавилона (1894-1595 гг. до н.э.), происходившей от племенных вождей аморейского пле-

мени Õхрурум.

5 Ход этой войны Хаммурапи, за десятилетие решившей задачу, недоступную ни одному из месопотамских царей предшествующих двухсот лет, был таков: 1764 г. до н.э. — разгром вавилонянами объединенной армии Элама и его союзников — Субарту, Эшнунны, Мальгиума (мелкое царство в низовьях Диялы), Нава- ра (другое небольшое царство на средней Дияле) и горцев Загроса. Элам после этого выбыл из числа участников военной борьбы, а Сузы оказались в конце концов захвачены Хаммурапи; 1763 г. до н.э. — захват царства Ларсы; 1762 г. до н.э. — разгром войска Субарту, Эшнунны и горцев Загроса при Манкисуме в низовьях Диялы; 1761 г. до н.э. — покорение Мальгиума, Мари и ряда областей Субарту; 1759 г. до н.э. — срытие стен (аннексия) Мари и Мальгиума; 1757 г. до н.э. — по- беда над войском Субарту, союзных ему северомесопотамских амореев и, опять-таки, горцев Загроса; 1756 г. до н.э. — захват Эшнунны; 1755 г. до н.э. — оконча- тельный разгром Субарту. Именно после успехов Хаммурапи Вавилон навсегда стал главным центром государственности Нижней Месопотамии, а сама она на тысячелетия получила название «Вавилонии».

6 Из сохранившейся переписки Хаммурапи видно, что он в самом деле ощущал ответственность перед населением своей державы и неустанно пёкся о спра- ведливом (конечно, в понимании его времени и его собственном понимании) ведении её дел, воздерживаясь от произвольных действий.

7 Согласно концепции, общепринятой в Вавилоне первой пол. — сер. II тыс. до н.э. и связанной, возможно, с представлениями амореев, боги пекутся о чело-

веческой справедливости, награждают правого и карают злодея. Таким образом, общемесопотамский триумф царя, который мог быть дозволен ему только богами, в глазах самого Хаммурапи и его современников убедительно доказывал правоту победителя и наилучшее понимание им справедливости.

8 Даже полторы тысячи лет спустя после обнародования «Законов» их текст всё ещё копировали.

9 Так, он назначал глав общинного самоуправления, огосударствил крупную оптовую торговлю, ограничил ростовщичество и долговое рабство, регулировал цены и тарифы, вводил чрезвычайные запреты на куплю-продажу земли и, видимо, существенно расширил государственный сектор в сельском хозяйстве. Как и другие цари Месопотамии (в том числе его преемники), он периодически кассировал все долги и недоимки особыми указами «справедливости». Целью всех этих мер было ограничение частной эксплуатации и частного закабаления и недопущение массового разорения рядовых жителей страны, что полностью согласуется с лозунгом, сформулированным самим Хаммурапи: «Чтобы сильный не угнетал слабого».

ся власністю чоловіка, однак її достоїнство і становище якоюсь мірою гарантуються в Законах Хаммурапі незалежно. І дружина, і чоловік мали право на розлучен- ня, однак для чоловіка воно було набагато ширшим, а дружина, в принципі, повинна була зберігати вірність навіть покійному чоловікові (§177).

Жінка (що трактувалась головним чином як чиясь супруга, вдова або дочка) взагалі була суб'єктом права в дуже малій мірі, крім незалежних жінок-жриць, прирівняних до авілумів, яких і окреслювали в жіночому роді авілтум (як в §110), але виключених зате з нормального сімейного життя.

Мушкéнуми. Другий стан, «мушкенуми» (дослівно означає, очевидно, «ті, що схилилися [під захист]», що і етимологічно, і за реальним значенням близь- ке римському «клієнт») охоплює людей, що, не будучи членами якої-небудь общини і не маючи своєї земельної власності, брали в держання ділянку царської зем- лі або переходили на інше державне забезпечення, потрапивши тим самим в особистісно-адміністративну залежність від царя і прийнявши на себе обов'язок вико- нувати якусь повинність для держави.

В Давньовавілонський період в таких людях не було нестачі: хтось був змушений відмовитися від земельної ділянки в общині і кинути її через розорення і борги, хтось — через особисті проблеми, хтось — мріючи про просування на царській службі; нарешті, чиїсь общини були самі розорені і розгромлені в ході воєн і не могли забезпечити своїм членам нормального існування або взагалі гинули, так що кількість бродячого населення, що прагнуло осісти на державній землі, по- стійно поповнювалась. Ряди мушкенумів ширилися також за рахунок вихідців з кочових племен, що з подібних причин покидали свої клани.

Коротко і яскраво становище мушкенумів в цілому змальовують дві фрази з месопотамських документів, між якими часовий проміжок в тисячоліття: «Як батькові моєму відомо, я став мушкенумом! Нехай батько мій поверне мене під владу общини!» і «...цар, пан мій, знає, що я мушкенум, несу царську службу і не покидаю палацу. Нехай мені повернуть моє поле, щоб мені не вмерти з голоду».

Отже, мушкенум — це людина, що втратила зв'язок з общиною (або ніколи її не мала) і прийняла державне забезпечення під умовою служби (повинності, аккадською мовою ільк). В цю категорію однаково входили сановники (ті з мушкенумів, хто дослужився до вищих чинів) і посаджені на царську землю напівкрі- посні землероби — і перші, і другі не мали іншого забезпечення, крім державного, виданого їм за умови служби (незалежно від розмірів цього забезпечення). Зро- зуміло, член общини, що поступав на царську службу і приймав від царя її забезпечення, не переставав від цього бути авілумом (адже він зберігав членство в об- щині і общинну ділянку); так само мушкенум, що домігся членства в общині, очевидно, ставав авілумом, що не заважало йому як і раніше нести повинність за збе- режене ним утримання від царя. Переважна більшість власників найвище забезпечених ільків завжди були або ставали авілумами.

На відміну від авілумів, стан мушкенумів не був наділений автономним самоврядуванням і їхнє життя в широких межах регулювалася адміністрацією (значна частина якої з мушкенумів і складалася). Землеробів-мушкенумів, наприклад, могли довільно перекидати з ділянки на ділянку. Соціально мушкенуми вва- жалися менш значимими, ніж авілуми: їх достоїнство і недоторканність розцінюються в Законах Хаммурапі суттєво дешевше (§196 і далі). Однак майно мушкену- мів, навпаки, охороняється суворіше (§8, 15-16), аналогічно майну палацу або храму (храми при Хаммурапі були державними установами, а їх господарства — ав- тономними частинами державного господарства) — оскільки майно мушкенума і є частиною державного майна, виданого йому в забезпечення. Навіть за розлу- чення мушкенум платить менше авілума (§140), а раби мушкенумів одержують певні привілеї (§176) поряд з рабами самого царя.

Суттєвий інтерес представляє кількість землі, видавана царем в забезпечення того або іншого ілька: за виконання обов'язків жриці — храмової блудниці, тамкарума (торговельного агента), великого чиновника або особливо кваліфікованого ремісника видавали 12-75 га, за військову службу і ремісничі роботи серед- ньої категорії — 9-12 га, за сплату частки врожаю, випас худоби і найменш кваліфіковану ремісничу працю — одиниці га. Жерці-чоловіки взагалі одержували не землю, а тільки платню.

Вáрдуми. Третій стан — вардуми (раби) складали люди, що мали панів — осіб, правомочних довільно розпоряджатися їхнім часом і робочою силою, а очевидно, і життям (мимоволі заподіяна смерть або навмисне тілесне ушкодження раба розцінювалися не як замах на людину, але тільки як псування або знищен- ня чужої власності і, відповідно, вимагали майнового відшкодування — порівн. §§196-199, 213-214, 218-219; отже, раби вважалися майном, так що їхні хазяї могли, мабуть, розправлятися з ними як завгодно), а також вільно відчужувати це право.

Менш ясний майновий статус вардумів. Тяжкі кари накладалися за приховування раба і пособництво йому в ухиленні від рабства (§§15-20, 226-227; з цих статей, втім, видно, що в збіглого раба часто знаходилося досить помічників, можливо, і небезкорисливих). Спеціальним жорстоким покаранням з боку держави піддається раб, що насмілився без підстави заперечити авторитет і владу пана або вдарити вільного (§§205, 282). За Законами Хаммурапі відомі вардуми приват- них осіб (мушкенумів і авілумів) і установ — держави («палацу») і храмів. Статус раба мав спадкоємний характер (крім дітей раба від вільної, §75). Авілуми за за- коном могли ставати рабами тільки тимчасово. Становище рабів державних установ і мушкенумів регулювалося державою і було, можливо, привілейованим (вони могли мати сім'ю); в відносини авілумів зі своїми рабами держава не втручалася, і воно відоме набагато гірше.

Переважна більшість рабів були домашніми рабами. Віддача рабів в найми, судячи з документів, практикувалася вкрай рідко. Раб царя або царської люди- ни, що взяв в дружини вільну, міг мати власну нерухомість, яка, однак, по його смерті відходила до пана (§176). Разом з тим не виключено, що майно будь-якого різновиду міг мати будь-який раб; в такому випадку воно, мабуть, вважалося б його невід'ємним придатком, не могло б відчужуватися ним, в тому числі по запові- ту (Закони Хаммурапі нічого не говорять про спадкування мушкенумів і вардумів, крім §176), а після його смерті діставалося б, знов-таки, панові. Більш імовірно, однак, що свого майна в рабів, крім чоловіків вільних жінок, не було зовсім.

Станове становище впливало насамперед на соціальний статус, а не статок людини. І відшкодування за тілесне ушкодження, і гонорар лікарю за успішне лікування (§§215-217, 221-223) були вищими для авілума, ніж для мушкенума, а для мушкенума — ніж для раба: життя і здоров'я цінувалися (в точному значенні слова) тим вище, чим вищим був стан.

Всі жителі держави називались у високому стилі вардумами — рабами царя (§129). Жодного відношення до їх станового статусу це, зрозуміло, не мало.

Судова система. Внаслідок реформи Хаммурапі судова система Вавілонії набула наступного вигляду: кожна община (або общинне об'єднання) мала влас- ний общинний суд (колегію) під головуванням общинного старости за призначенням царя; в усі великі міста призначалися, крім того, «царські судді», які вирішу- вали в першу чергу справи, що стосуються «царських людей», тобто людей, зобов'язаних царю повинністю або службою (ільком). Нарешті, існували ще і храмові суди, роль яких за Хаммурапі звелася до приведення сторін до клятви ім'ям богів. Крім того, могли бути змішані суди (так, общинний суд Вавілона міг очолювати- ся «царським суддею» і ставати одночасно «царським судом», а общинні і храмові судді могли кооптувати один одного в одну колегію). Цар не здійснював судо- вих повноважень (інша справа, що він міг накладати покарання в надзвичайному адміністративному порядку), але направляв ті або інші справи в визначені суди з вказівкою, яку норму закону тут треба застосувати.

[ПРОЛОГ]

Когда высокий Ану1, царь ануннаков2, и Эллиль3, владыка небес и земли, определяющий судьбу страны, определили Мар- дуку4, первейшему сыну Эа5, владычество6 над всеми людьми, возвеличили его среди игигов7, Вавилон назвали его высоким име- нем8, сделали его могучим среди частей света и утвердили в нём вечную царственность, основание которой прочно, как небеса и земля— тогда меня, Хаммурапи, заботливого государя, богобоязненного, чтобы дать сиять справедливости в стране, чтобы унич- тожить преступников и злых, чтобы сильный не притеснял слабого, чтобы подобно Шамашу9 восходить над чёрноголовыми10 и

1 Ану (Анну, Анум) — бог неба, «отец» и родоначальник богов, высшее по статусу божество шумеро-аккадского пантеона. Оставался бездеятельным симво- лом высшей власти, передоверив реальное обустройство космоса и власть над ним Эллилю.

2 Ануннаки — слово, обозначающее либо всех богов (как, очевидно, в данном случае), либо только земных и подземных богов в противопоставление космическим (небесным) богамгигам.

3 Эллиль (шумерск. Энлиль) — бог воздуха, «первейший сын Ану» и «царь богов», реально управляющий Космосом и являющийся главным божеством шуме- ро-аккадского пантеона.

4 Мардук — бог-покровитель города Вавилона и вавилонской государственности. Хаммурапи, по понятным причинам, выдвигает его на первый план.

5 Эа (шумерск. Энки) — бог морских и подземных вод, считавшийся покровителем мудрости. Ану, Эллиль и Эа составляли триаду высших божеств шумеро- аккадской Месопотамии. Первоначально Мардук, по своей незначительности, едва ли мог считаться сыном Эа; таковым его объявила, очевидно, I Вавилонская династия.

6 Дословно: «эллильство», от имени Эллиля, считавшегося повелителем мира.

7 Игиги — небесные, наиболее могущественные божества шумеро-аккадского пантеона, противопоставленные ануннакам как богам земли и подземного мира (но при применении термина «ануннаки» в значении «боги вообще» игиги оказываются своего рода верхушкой ануннаков). Иногда выделяется семь игигов: Ану, Эллиль, Эа, Син, Шамаш, Мардук и Иштар.

8 Дословно: Баб-илу (Баб-или) — «ворота богов». Вавилон, контролировавший один из рукавов Евфрата, Арахту, был основан около середины — третьей чет- верти III тыс. до н.э. (первое упоминание — в начале XXII в. до н.э.).

9 Шамаш (шумерск. Уту) — бог Солнца, в то же время хранитель и покровитель мирового правосудия. Носит титул «судьи богов».

10 Чёрноголовые — самоназвание уникального в истории Востока двуединого шумеро-аккадского этноса (шум. «санг-нгига», акк. «цалмат каккади»).

озарять страну, — Анум и Эллиль призвали меня для благоденствия населения1.

Я — Хаммурапи, пастырь,названный Эллилем, скопивший богатство и изобилие,сделавший всёдля Ниппура2, связи небес и земли, заботливый попечитель Экура3, могучий царь, восстановивший Эриду4 на своём месте, очистивший ритуалы Эабзу5. Сок- рушитель четырех стран света, возвеличивший имя Вавилона, удовлетворивший сердце Мардука, своего владыки, который дни свои служил Эсагиле6; семя царственности, которое создал Син7, обогативший город Ур, смиренный богомолец, принёсший изо- билие в Экишнугаль8.

Благоразумный царь, послушный Шамашу, могучий, укрепивший фундамент Сиппара, одевший зеленью часовню Айи9, поднявший храм Эбарру10, подобно небесномучертогу. Герой, помиловавший Ларсу11, обновивший Эбаббар для Шамаша, своего помощника. Владыка, даровавший жизнь Уруку, проведший обильную воду его населению, высоко поднявший главу Эанны12, скопивший богатство для Анума и Иштар. Защита страны, собравший рассеянное население Иссина, заставивший течь богатство в храм Эгалмах. Дракон среди царей, любимый брат Забабы13, прочно основавший поселение города Киш, окруживший сиянием храм Эметеурсаг14, упорядочивший великие ритуалы богини Иштар, пекущийся о храме Хурсагкаламмы15. Западня для врагов, ко- торому Эрра16, друг его, дал достигнуть своих желаний, возвеличивший город Куту, увеличивший всё мыслимое для Меслама.

Ярый буйвол, бодающий врагов, любимец Туту17, радующий Борсиппу, попечитель,не перестающий заботиться об Эзиде18. Бог царей, знающий мудрость, расширивший ниву Дильбата, наполнивший житницы для могучего бога Ураша19. Владыка, до- стойный жезла и короны, которого сделала совершенным мудрая богиня Мама20, укрепивший границы города Кеша, сделавший обильными чистые жертвоприношения для богини Нинту21. Усердный, совершенный, определивший пастбища и водопой для Ла- гаша и Гирсу, приносящий великие хлебные жертвы в храм Энинна22. Одолевший врагов, любимец богини Высокой23, исполнив- ший оракульские предсказания города Халлаба, радующий сердце Иштар.

Светлый государь, обеты которого знает бог Áдад24, успокоивший сердце Адада, могучего, в Бит-Каркаре, установивший всё нужное в храме Эугалгале25, царь, давший жизньАдабу, заботящийся о храме Эмах.

Герой царей, не имеющий равных в бою, который даровал жизнь городу Машканшабрим, напоивший богатством храм Эмеслам. Мудрый вождь, достигший исполнения устремлений, защитивший людей города Мальгиума отнужды, прочно основав- ший их жилища в изобилии26; тот, что богу Эа и богине Дамгальнунне, возвеличившим его царственность, навечно установил чи- стые жертвоприношения. Первейший из царей, покоривший селения по Евфрату силою Дагана27, своего создателя, тот, который пощадил население Мари28 и Туттуля29.

Заботливый князь, просветливший лик богини Иштар, установивший чистые жертвоприношения богу Ниназу30, сохранив- ший своих людей во время бедствия,благополучно установивший их основание внутри Вавилона. Пастырь людей, деяния которо- го нравятся богине Иштар, установивший статую богини Иштар в храме Эулмаш31 посреди широкоуличного Аккада, давший си- ять истине, справедливо руководящий народами, возвративший в город Ашшýр его добрую ламассу32. Усмиритель мятежа, царь, которыйдал воссиять имени Äштар в Нинéвии, в храме Эмишмиш33.

1 Дословно «для плоти людей», с отражением месопотамского представления о «благоденствии» как именно о физическом (исключительно или в первую оче- редь) благоденствии.

2 Ниппур (возник ещё в конце IV тыс. до н.э.) — культовая и политическая столица шумерского союза племён, где почитался главный бог-покровитель этого союза — Энлиль (аккадск. Эллиль), являвшийся одновременно городским богом-покровителем самого Ниппура. С тех пор Ниппур, как средоточие культа Эллиля,

неизменно сохранял престиж священного религиозного центра.

3 Экур — храм Эллиля в Ниппуре.

4 Эриду, на крайнем юге Месопотамии, считался древнейшим городом в Шумере и первым центром месопотамской государственности. По археологическим данным, Эриду и его район действительно являлись местом первого осёдлого поселения людей в Нижней Месопотамии (VI тыс. до н.э.).

5 Эабзу — храм Эа в Эриду.

6 Эсагила — храм Мáрдука в Вавилоне.

7 Син (шумерск. Нанна) — бог Луны.

8 Экишнугаль — храм Сина в Уре.

9 Айя — богиня, жена Шамаша. В её «часовне» (дословно «могиле»), по-видимому, осуществлялся её культ.

10 Эбарру — храм Шамаша в Сиппаре.

11 Подразумевается разгром и покорение Хаммурапи царства Ларсы (1763 г. до н.э.), занимавшего до того весь юг Нижней Месопотамии.

12 Эанна — храм Анума и Иштар в Уруке.

13 Забаба — бог-воитель, покровитель города Киша.

14 Эметеурсаг — храм Забабы в Кише.

15 Хурсагкаламма — пригород Киша с храмом Иштар.

16 Эрра — божество-смертоносец, бог чумы.

17 Туту (он же Набу) — сын Мардука, бог-покровитель города Борсиппы.

18 Эзида — храм Набу в Борсиппе.

19 Ураш — божество плодородия.

20 Мама — богиня-мать, создательница людей.

21 Нинту — богиня-мать, отождествлялась с Мамой.

22 Энинна — храм бога Нингирсу в Лагаше.

23 Высокая — эпитет Иштар.

24 Áдад — шумеро-аккадский (а также ассирийский) бог грома, молнии, дождя и бури, отождествленный с верховным богом амореев (и всех семитов) — Элом. Напомним, что Хаммурапи принадлежал к аморейской династии из племени яхрурум и подчеркивал это своё происхождение (до него цари его династии, будучи амореями, носят аккадские имена, начиная с него — аморейские).

25 Эугалгала — храм Адада в Бит-Каркаре.

26 Речь идет об обустройстве мелкого царства Мальгиума после его покорения (1761 г. до н.э.) и разрушения его стен (1759 г. до н.э.).

27 Даган — западносемитское (в т.ч. аморейское), божество, — бог-податель пищи. По вавилонским представлениям считался богом-покровителем долины Среднего Евфрата (принадлежавшей ареалу шумеро-аккадской цивилизации, но в нач. II тыс. до н.э. заселенной преимущественно западными семитами — амо- реями).

28 Мари — город-государство на Среднем Евфрате; вначале — союзник Вавилона, оно было разгромлено войсками Хаммурапи.

29 Туттуль — по-видимому, Верхний Туттуль, город на реке Белих, притоке Евфрата. В целом фраза подразумевает аннексию царства Мари (1759 г. до н.э.), занимавшего долину Среднего Евфрата и часть Верхней Месопотамии.

30 Ниназу — сын Эллиля, божество подземных вод и врачевания, бог-покровитель города Эшнунны. По-видимому, вся фраза содержит намек на покорение

Эшнунны (1756 г. до н.э.).

31 Эулмаш — храм в городе Аккад.

32 Ламассу — возможно, термин, обозначавший всякую богиню-покровительницу (ср. со слав. «берегиней). Здесь подразумевается, по-видимому, Ашшýрская

Äштар.

33 Эмишмиш — храм Иштар в Нинéвии (Верхняя Месопотамия). Вся фраза намекает на покорение города-государства Ашшýра (оно же «Староассирийское» царство в современной литературе и «Субарту», т.е., дословно «Верхнемесопотамское царство» в надписях самого Хаммурапи). Это государство, включавшее до- лину Среднего Тигра с городами Ашшýром и Нинéвией и прилегающую часть Верхней Месопотамии, было захвачено Хаммурапи ок. 1757-1755 гг. до н.э. Хамму-

Я — заботливый,покорный великим богампотомок Сумулаэля1,могучий наследник Синмубаллита2, вечноесемя царствен- ности, могучий царь, солнце Вавилона, давший свет стране Шумера и Аккада3, царь, вынудивший к послушанию четыре страны света, любимец богини Иштар. Когда Мардук направил меня, чтобы справедливо руководить людьми и дать стране счастье, тогда я вложил вуста страны истину и справедливость и ублаготворил плоть людей4. Отныне:

[ЗАКОНЫ5]

[I. Основные принципы правосудия6]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]