Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.04 Mб
Скачать

№3 Надпис амені, номарха хv (антилопового) нома

Ієрогліфічний напис на стіні гробниці номарха Антилопового ному Амені, розміщеної в скелях на східному березі Нілу, біля сучасного села Беніхассана. Амені був сучасником другог фараона XII династії (1963-1875 рр. до н.е.) — Сенусéрта І (1934-1908 рр. до н.е.). В автобіографії, складеній за зразком автобіогра- фій V—VI династій, він розповідає про діяльність при дворі фараона, про виконані ним доручення царя і про свої обов'язки як номарха, зокрема про збирання по- датків для царської казни.

[Вступ]

Рік 43 завеличностіцаряВерхнього і Нижнього Єгипту СенусéртаІ, хай живевічно, цевідповідає в Антилоповому номі 25

року спадкоємного князя... Амені, правогласного.

Рік 43, місяць часу Розливу,день 15. О, ті, що люблять життя, що ненавидять смерть! Говоріть:тисяча хлібів, тисяча биківі птиці для духа спадкоємного князя Антилопового ному2, начальника жерців, Амені,правогласного.

[1. Перший похід]

Супроводжував ямого володаря, коли він пливна південь, щобзнищити своїх ворогів— чотирьох варварів3. Пливянапів- день як княжий син, хранитель царської печатки, головнокомандуючий військами Антилопового ному, як людина, що заступає свого старого батька, згідно хвали його (тобто батька Амені) в палаці, з любов'ю його при дворі.

Пройшов я Куш [тобто Північну Нубію], пливучи на південь, досяг я границі землі; приніс я всі дари. Хвала моя досягла неба. Тоді його величність повернувся в мирі, знищивши всіх ворогів своїх в підлому Куші. Повернувся я, супроводжуючи його з світлим лицем; не було втрат у війську моєму.

[2. Другий похід]

Поплив я на південь, щоб привезти золоту руду для величності царя Верхнього і Нижнього Єгипту Сенусерта І, хай живе вічно. Плив я на південь разом з спадкоємним князем, старшим царським сином від плоті його, Амені4, життя, здоров'я, благопо- луччя. Плив я на південь з чотирма сотнями чоловік найдобірніших з моїх військ. Повернувся я в мирі. Не втратив я їх. Приніс я золото, яке мені було наказано доставити. Хвалили мене через це в палаці.

[3. Третій похід]

Тоді поплив я на південь, щоб доставити руду до міста Коптос5, разом з спадкоємним князем, начальником міста, візиром Сенусертом, хай буде він живий, здоровий і щасливий. Плив я на чолі 600 з найсильніших Антилопового ному. Повернувся я в мирі, війська мої цілі. Зробив я все сказане мені.

[4. Управління номом] Я улюблений, викликаючий любов, правительлюбимий в місті своєму.

Провів я роки як правитель Антилопового ному.Всіподатки царського дому проходили через руки мої. Тоді дав мені нача- льник загону пастухів Антилопового ному 3000 биків як податок їх. Хвалили мене за це в палаці при щорічному обчисленні спла- ти податків великої худоби6. Приносив я всі їх податки для палацу; не було недоїмок в мене для якого-небудь управління його. Працював для мене весьАнтилоповий ном з примноженим старанням.

[5. Турбота про населення нома]

Не було дочки бідняка, яку я б скривдив; не було вдови, яку я б утискував; не було.., якого б я відринув; не було пастуха, якому б я відмовив, не було начальника «п'ятірок», людей якого захопивби я через податки;не було тих, що терпіли б нужду біля мене; не було голодуючих в мій час.

Коли настали роки голоду7, тоді засіяв я всіполя Антилопового ному до границь його південних і північних. Дав я жити на-

селенню його і забезпечував я його їжею. Не було голодних серед них; давав я вдові стільки, скільки заміжній. Не відрізняв я ве- ликого від малого, в усьому, що давав я, було багато ячменю, полби і всяких речей; не відбирав я недоїмки з полів.

1 ...в ладье Ра — в барке солнечного бога, на которой он переплывает небесный океан.

2 ХV (Антилоповий) ном Верхнього Єгипту, столиця якого знаходилась в 270 км на південь від суч. Каїра.

3 Тобто чотири кочових племені.

4 Пізніше фараон Аменемхéт II (1908-1892 рр. до н.е.).

5 Коптос — місто в Верхньому Єгипті, на північ від Фів, де поклонялись богу Міну.

6 Тут вжито спеціальний термін, що означає податок, який брався биками.

7 Голод в Єгипті, «коли кожний з'їдає єдину дитину», загрожував країні у випадку занадто низького розливу Нілу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]